Niveau’s van luisteren

In het boek ‘The Theory U’ van Otto Scharmer worden vier niveau’s van luisteren benoemd. Ik geef deze in mijn eigen woorden en eigen interpretatie hieronder weer.

Het eerste niveau van luisteren is eigenlijk helemaal geen luisteren. Het is wachten tot dat de ander is uitgepraat om je eigen verhaal te vertellen. Meestal wordt er overigens niet gewacht. Volgens mij herkenbaar voor velen en wordt vooral gepraktiseerd op feesten en partijen. ‘Reloading your gun’ hoorde ik iemand dit niveau noemen.

Het tweede niveau wordt een iets dieper niveau van luisteren. Je bent op die manier zodanig aan het luisteren dat je aan het ophalen bent van wat je nog niet wist. Om er zelf beter van te worden. Niveau 1 en 2 ben je met je aandacht dan ook vooral bij jezelf.

Niveau drie wordt al een stuk ingewikkelder. Het vraagt namelijk om je heel goed in te leven in de ander. Empatisch luisteren dus. Je bent met je aandacht volledig bij de ander.De ander voelt zich gehoord.

Bij het laatste niveau van luisteren is de aandacht en de energie boven het gesprek. Wat ontvouwt zich hier? Welke nieuwe inzichten ontstaan er? De aandacht zit niet bij je zelf, zit niet bij de ander, maar zweeft als het ware boven het gesprek. Om het toch maar een beetje zweverig te maken.

In onderstaande YouTube film een veel betere uitleg door Otto Scharmer zelf.

college Otto Scharmer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *