Natuurlijk Leiderschap

In 2018 ben ik voor de eerste keer op trail geweest in de Alpen en sindsdien ben ik ook als facilitator verbonden aan de foundation for Natural Leadership. Als zodanig heb ik vorig jaar een wildernis trail mogen begeleiden in Afrika en zijn we vorige maand gestart met het faciliteren van een jaargang Natuurlijk Leiderschap.

De jaargang volgt het ritme van de seizoenen. De herfst, waar we nu middenin zitten is het seizoen van loslaten. Maar ook reflecteren waar je nu staat in het leven.

Wat ligt er achter je en waar ben je trots op? Wat zijn nog reflexen en vastgeroeste patronen die je hebben gebracht waar je nu bent, maar je niet verder brengen? De natuur als leermeester, maar we leunen ook op het werk van Joseph Campbell, die de universele levensfases en levensverhalen heeft beschreven in zijn bijzondere boek ‘De reis van de held’.

En volgende jaar juni hebben mijn compagnon Robbert Jansen en ik een nieuwe leiderschapstrail gepland. We gaan dan naar Abruzzo in Italië. De trail is het hoogte- en zwaartepunt van een 4 maanden durend wildernis leiderschap transformatie programma.

Wil je er meer over weten, lees de brochure en bel gerust als je vragen of interesse hebt.

Een trail in de natuur is een belevenis met een enorme impact op persoonlijke groei kan ik inmiddels uit eigen ervaring zeggen.

Geplaatst in Coaching | Reacties uitgeschakeld voor Natuurlijk Leiderschap

Immuniteit opbouwen helpt niet altijd…..

Hoe bouwen we zo snel mogelijk groepsimmuniteit op wordt er gevraagd. Zodat we niet vatbaar zijn voor het gevreesde virus. Maar immuniteit is niet altijd de oplossing en zeker niet als je wilt veranderen.

Harvard professor Robert Kegan schreef een inspirerend boek ‘Immunity to change’. Een boek die beschrijft hoe we immuun lijken voor persoonlijke verandering. 

En hoe je die immuniteit kan overwinnen en het potentieel van jezelf en je organisatie kan ontsluiten. Verandering is lastig en weerbarstig. Dat weet iedereen. En dat komt vooral, omdat er vaak sprake is van tegengestelde overtuigingen. Competing commitments dus. 

Je wilt wel, maar er is iets wat je tegenhoudt. Je ene voet staat op het gaspedaal en de andere op de rem. En dan kom je dus niet verder.

Welke commitments voeren bij jou van binnen strijd met elkaar?

Waar wil je gas opgeven en welke voet staat er op het rempedaal? 

Persoonlijk heb ik door op deze manier mijn immuniteit bij verandering te onderzoeken een paar persoonlijke doorbraken gerealiseerd. In mindset en gedrag.

Voor mij waren discipline en structuur vaak de achilleshiel, waardoor ik focus verloor.

Ik wilde (‘gas geven op’) focus én flexibiliteit. En werd geremd door de aanname (‘rempedaal’) dat als ik heel gestructureerd werd, daarmee heel star en vreselijk saai zou worden. Inmiddels weet ik beter. Veel meer focus en nog niet saai…..

Wil jij ook meer weten hoe je gas kan geven zonder te remmen? Met plezier ‘zoom’ ik in.

 Neem contact op als je een keer wilt sparren over wat er dan voor jou en je team allemaal mogelijk wordt.

In bijgaand YouTube fragment neemt professor Kegan je inspirerend mee in ‘immunity to change’.

Geplaatst in Coaching | Reacties uitgeschakeld voor Immuniteit opbouwen helpt niet altijd…..

Corona en thuiswerken

Onze dochter heeft, net als haar vriend, vanwege corona haar werkplek bij ons ingenomen. Drie verschillende soorten business en verschillende karakters nu onder één dak aan het werk.

De verschillen in karakters zijn vaak heel leuk en soms ook ‘rete irritant’. Eigenlijk zoals op de meeste werkplekken waar we samen met anderen werken. En om ervoor te zorgen dat we elkaar na de lockdown nog steeds graag zien heb ik ook op onze thuiswerkplek onze MBTI (Meyer Briggs Type Indicator) voorkeuren, ofwel onze aangeboren karakter voorkeuren besproken.

Dat zorgt dat we met meer begrip naar elkaar kijken. En elkaar daar waar mogelijk de ruimte geven zonder oordeel. Bevind jij je net als ik ook ineens met partner of kind(eren) in een nieuwe thuiswerk situatie? Dan kan inzicht in jullie MBTI voorkeuren je helpen om beter samen en naast elkaar te werken in dezelfde ruimte.

Eén van de vier MBTI dimensies gaat over waar jij energie van krijgt. Is dat veel interactie en veel afleiding? Of liever een stille werkomgeving met ruimte voor concentratie? Juist nu is het van belang om goede balans te houden in je energie.

Wil je ook jouw MBTI voorkeuren weten? Stuur me gerust een DM of laat een reactie achter.

Zoals Rutte al zei “Let een beetje op elkaar.” En dat geldt ook thuis 😉

Geplaatst in Coaching | Reacties uitgeschakeld voor Corona en thuiswerken

Teamdynamiek en MBTI

Sinds een jaar of drie werk ik met de Meyer Briggs Type Indicator (MBTI). Wereldwijd het meest gebruikt instrument om inzicht te krijgen in je aangeboren karakter voorkeuren.

In 1998 maakte ik voor de eerste keer kennis met MBTI en was toen al onder de indruk hoe treffend en hoe herkenbaar ik mezelf leerde kennen. Het gaf inzicht in mijn kwaliteiten, maar ook in mijn valkuilen.

En dat is precies wat ik nu ook merk in teamsessies die ik mag begeleiden. Teamleden herkennen op basis van hun eigen voorkeuren hoe communicatie binnen het team kan worden verbeterd. Hoe het onderling vertrouwen kan worden vergroot. Hoe een bepaalde leiderschapsstijl net wat meer in balans kan worden gebracht. En zo zijn er nog een aantal thema’s te benoemen waar MBTI voor kan worden ingezet.

MBTI is een geweldig middel om de teamfrustraties zoals Lencioni ze heeft beschreven constructief en concreet aan te pakken.

Vandaag daarom ook met veel plezier een verdiepende trainingsdag gevolgd bij The Myer Briggs Company in Amsterdam. En daarmee weer heel veel inspiratie opgedaan om de volgende teamsessie met veel energie en creativiteit te begeleiden.

Mijn voorkeurstype staat op de afbeelding hierboven met bijbehorende kernwoorden. Volgens mij herken je mij daar wel in 😉

Geplaatst in Coaching | Reacties uitgeschakeld voor Teamdynamiek en MBTI

‘de juiste klik’

Wie op zoek is naar een goede coach wil natuurlijk weten waar een goede coach aan moet voldoen. Het allerbelangrijkste is in mijn ogen of er een klik is tussen de coachee en de coach. Na één gesprek voel je dat.

Maar het gaat verder dan de goede klik. Je wilt ook dat er kwaliteit wordt geboden. En dat kan ondermeer afgeleid worden of de coach wel of niet gecertificeerd is. En dat ben ik 😉

Goed dus om te weten dat ik als Professional Certified Coach (PCC) aangesloten ben bij het ICF.

PCC is een kwaliteitskeurmerk voor coaches, en biedt coachees de garantie dat ze werken met een professional die de nodige kennis en basiscompetenties bezit, zich continu bijschoolt en kan terugvallen op een breed en stevig netwerk van ervaren en geaccrediteerde coaches.

Kwaliteit dus gegarandeerd. Als je denkt dat ik je kan helpen, bel me op voor een afspraak en dan weet je snel genoeg of het klikt.

Geplaatst in Coaching | Getagged , | Reacties uitgeschakeld voor ‘de juiste klik’

Thema-avond bij Spartanen

Eens per jaar worden de sponsors en vrienden van Spartanen uitgenodigd. Een dank je wel van de club voor hun support. Gisteren mocht ik deze avond inleiden met als thema “Verandering en communicatie”.

De ongeveer 70 aanwezigen nam ik mee in mijn belevenissen als facilitator van wilderness trails en mijn ervaringen als begeleider van grote cultuurveranderingen bij bedrijven en leiderschapsontwikkeling. Interactief was de bedoeling en dat werd het. De aanwezigen gingen met elkaar in gesprek over waarom verandering zo lastig is en wat echt nodig is voor goede communicatie. Eén van de geheimen bij zowel verandering als communicatie is de kunst van echt luisteren.

Luisteren, naar wat er leeft, naar elkaar, naar jezelf. Dat levert bewustwording op en ja, dat is het begin van verandering. Veel gelachen werd er ook. Gelukkig maar. Want verandering kan ook heel leuk zijn.

Wil je meer weten over wat we doen? Zie www.aspirecompany.nl

Geplaatst in Coaching | Reacties uitgeschakeld voor Thema-avond bij Spartanen

De kracht van intentie

De intentie zetten op iets wat je diep down al veel langer wenst is veel krachtiger dan ‘moeten stoppen’. Het is een bekend verhaal.

De relaties met de mensen die ik het meeste lief heb te verbeteren en te verdiepen. Met die intentie ergens in het onderbewuste geplant ging ik meedoen aan het ‘experiment’ om de eerste 30 dagen van dit jaar geen alcohol te drinken. Zo’n 45 jaar geleden zal ik mijn eerste biertje gedronken hebben. En alleen bij ‘gelegenheden’ drink ik bier. Maar die gelegenheden zijn er altijd veel geweest, waarbij het tempo hoog lag. En dat heeft me enorm veel plezier opgeleverd. En ja, ook heel vaak een flinke kater. Experimenteren dus met loslaten van patronen en vechten met diepgewortelde overtuigingen.

Het kostte me bijna geen moeite om het in januari vol te houden. Mijn verjaardag werd niet gevierd, dus dat scheelde. Normaal toch een soort van festijn waar Bacchus jaloers op zou zijn. Januari beviel zo goed dat ik februari eraan plakte. 30 dagen werden er zo 58. De introductie van Heineken 0.0 helpt. Toegegeven, niet zo lekker als bier, maar volgens mij was mijn eerste biertje ooit, ruim 45 jaar geleden ook niet echt lekker. En sociaal lijkt de 0.0 ook meer geaccepteerd. De negatieve opmerkingen over mijn overstap zijn zeer beperkt.

Begin maart: carnaval. Ja, ook in West-Friesland. En ja, ik heb 2 dagen bier gedronken, met veel plezier. Maar in een minder hoog tempo dan gewoonlijk. Na het carnaval gelijk gestart met de ‘ik pas’ 40 dagen periode. Verschillende feestjes en cafébezoeken ben ik nu verder.

Ik heb twee keer in de afgelopen maanden de voordelen van minder alcoholgebruik opgeschreven. De lijst wordt steeds langer, maar het belangrijkste is dat het me helpt bij datgene wat ik veel langer wilde en waar ik mijn intentie op had gezet.

Over de nadelen moet ik steeds langer nadenken. De ‘ik pas’ periode zal met gemak worden gehaald en verlengd.Nooit meer alcohol gaat hem niet worden. Maar waarom eigenlijk niet…..?

Geplaatst in Coaching | Reacties uitgeschakeld voor De kracht van intentie

Trail door de Alpen

In juni heb ik deelgenomen aan een trail door de Zwitsere Alpen georganiseerd door de Foundation for Natural Leadership.

Wat een ervaring!

Vijf dagen afgesloten van de buitenwereld. Met tien mensen op pad. Stap voor stap. In elkaars spoor en toch loopt ieder zijn eigen pad. De weg omhoog over gladde sneeuwvlaktes en met stenen bezaaide berghellingen. De weg omhoog, stap voor stap, soms zoekend naar vaste ondergrond, op weg naar de top.

En ondertussen de weg naar binnen vinden.
In stilte.
In gesprek met mezelf.
Genietend van de fantastische vergezichten en immense Alpenreuzen.
Om uiteindelijk op de top van de berg te komen en antwoorden te krijgen op vragen die ik mezelf al langer stelde. Maar ook antwoord op niet gestelde vragen.

Het werd daardoor echt een persoonlijke leiderschapsreis, gefaciliteerd door Robbert Jansen en Edmond Ofner, beiden verbonden aan de Foundation for Natural Leadership. Zij waren de begeleiders bij de reis naar binnen en deden dat geweldig. Iedere stap was veilig.

De berg op werden we begeleid door Claude, de Zwitserse berggids en hij zorgde er voor dat de weg berg op én berg af, ook veilig was.

Bij aankomst in Zwitserland werd ons gevraagd om telefoon, horloge en eventueel andere waardevolle spullen af te geven. Een ritueel om te accentueren dat we vanaf dat moment alle prikkels van buiten ook buiten ons lieten.

Voor mij betekende dit dus  afstand doen van mijn geliefde Apple watch en iPhone X. Ik was thuis al gewaarschuwd: “dat gaat je grote moeite kosten, vijf dagen zonder die apparaten die je leven beïnvloeden…..”.
En toegegeven, de eerste dag was het even wennen, om op ieder moment van stilte in mijn broekzak te voelen dat mijn iPhone daar toch echt niet meer in zat.

Na die gewenning, de ervaring van het volledig opgaan in de bergen, de geweldige natuurkracht van de Alpen, de mooie gesprekken, kwam er een rust in me die ik zelden in mijn leven zo gevoeld en beleefd heb. De tijdloosheid van de dagen, de waarde van het moment, de puurheid van de omgeving had grote impact. Dat gevoel heb ik geborgen en ik kan er bij komen op ieder moment dat ik wil.

Ja, het is waar, dat gevoel is waardevoller dan mijn iPhone.

 

P.S.:  Interesse om ook een keer mee te gaan of als je meer wilt weten, bel me gerust.

Klik hier voor meer informatie over de foundation for Natural Leadership

Impressie van de trail, 7 minuten, geniet ervan:

Of als je een korte impressie wilt zien van nog geen 2 minuten:

 

 

 

Geplaatst in Coaching | Reacties uitgeschakeld voor Trail door de Alpen

Ben jij ook een winnaar?

Winnaars zijn een deel van de oplossing
Verliezers zijn een deel van het probleem
Winnaars hebben een plan
Verliezers hebben een excuus
Winnaars doen dingen gebeuren
Verliezers wachten tot iets gebeurt
Winnaars zeggen ‘mogelijk’
Verliezers zeggen ‘moeilijk’
Winnaars willen geluk
Verliezers willen gelijk
In iedereen zit een winnaar!
Het is een kwestie van willen…

Bovenstaande tekst voor het eerst gelezen op een poster van Nieuwe Dimensies. Daarna door velen gebruikt zonder bronvermelding. Wie de bron is weet ik niet.
Wat ik wel weet is dat willen meer energie vrijmaakt dan moeten. Met een kleine fysieke oefening kan ik je dat laten zien…..

Geplaatst in Coaching | Reacties uitgeschakeld voor Ben jij ook een winnaar?

Terschelling

Onderweg naar Terschelling. Lekker lang weekend weg met een groep van 10 mensen. Geen vast programma, behalve dat we morgen avond een bezoek aan Hessel en Tess zullen brengen. We logeren recht tegenover de Groene Weide. Heerlijk om zo de eerste maand van dit jaar te beëindigen. De eerste maand als zelfstandig ondernemer en die eerste maand is mij prima bevallen.

Geplaatst in Coaching | Reacties uitgeschakeld voor Terschelling