De intentie zetten op iets wat je diep down al veel langer wenst is veel krachtiger dan ‘moeten stoppen’. Het is een bekend verhaal.

De relaties met de mensen die ik het meeste lief heb te verbeteren en te verdiepen. Met die intentie ergens in het onderbewuste geplant ging ik meedoen aan het ‘experiment’ om de eerste 30 dagen van dit jaar geen alcohol te drinken. Zo’n 45 jaar geleden zal ik mijn eerste biertje gedronken hebben. En alleen bij ‘gelegenheden’ drink ik bier. Maar die gelegenheden zijn er altijd veel geweest, waarbij het tempo hoog lag. En dat heeft me enorm veel plezier opgeleverd. En ja, ook heel vaak een flinke kater. Experimenteren dus met loslaten van patronen en vechten met diepgewortelde overtuigingen.

Het kostte me bijna geen moeite om het in januari vol te houden. Mijn verjaardag werd niet gevierd, dus dat scheelde. Normaal toch een soort van festijn waar Bacchus jaloers op zou zijn. Januari beviel zo goed dat ik februari eraan plakte. 30 dagen werden er zo 58. De introductie van Heineken 0.0 helpt. Toegegeven, niet zo lekker als bier, maar volgens mij was mijn eerste biertje ooit, ruim 45 jaar geleden ook niet echt lekker. En sociaal lijkt de 0.0 ook meer geaccepteerd. De negatieve opmerkingen over mijn overstap zijn zeer beperkt.

Begin maart: carnaval. Ja, ook in West-Friesland. En ja, ik heb 2 dagen bier gedronken, met veel plezier. Maar in een minder hoog tempo dan gewoonlijk. Na het carnaval gelijk gestart met de ‘ik pas’ 40 dagen periode. Verschillende feestjes en cafébezoeken ben ik nu verder.

Ik heb twee keer in de afgelopen maanden de voordelen van minder alcoholgebruik opgeschreven. De lijst wordt steeds langer, maar het belangrijkste is dat het me helpt bij datgene wat ik veel langer wilde en waar ik mijn intentie op had gezet.

Over de nadelen moet ik steeds langer nadenken. De ‘ik pas’ periode zal met gemak worden gehaald en verlengd.Nooit meer alcohol gaat hem niet worden. Maar waarom eigenlijk niet…..?