Vandaag weer een hele workshop lang gesproken over gedrag en gedragingen. Van een ander en van mezelf. Veel zinnen begonnen met we in plaats van ik. Gewoonte waarschijnlijk. Want een zin met “ik” beginnen hebben we niet geleerd. Wordt ook snel wat onbescheiden.

Gewoontes komen vaak weer voort uit diepgewortelde overtuigingen. Vaak belemmerende overtuigingen. Op het einde van de workshop gingen we weer uit elkaar. Iedereen waarschijnlijk op een of andere manier toch met een goed voornemen. Vanaf morgen gaat het gebeuren….

 

Maar welke overtuiging laat ik nu los? Die vraag houdt me nog wel bezig, want die komt voort uit de overtuiging dat als je eenmaal in staat bent die ene diep gewortelde overtuiging in te ruilen voor een andere, dat er dan ook pas ruimte is om ander gedrag niet als kunstje te vertonen, maar vanuit echtheid.

En als gedrag echt van jou is en niet van een ander, dan is het gedrag geborgd. Borging van gedrag. Het lijkt soms aan ABC’tje.¬†Als Paulien Cornelisse daar maar geen boekje over gaat schrijven.

 

Martin Stam