Sinds een jaar of drie werk ik met de Meyer Briggs Type Indicator (MBTI). Wereldwijd het meest gebruikt instrument om inzicht te krijgen in je aangeboren karakter voorkeuren.

In 1998 maakte ik voor de eerste keer kennis met MBTI en was toen al onder de indruk hoe treffend en hoe herkenbaar ik mezelf leerde kennen. Het gaf inzicht in mijn kwaliteiten, maar ook in mijn valkuilen.

En dat is precies wat ik nu ook merk in teamsessies die ik mag begeleiden. Teamleden herkennen op basis van hun eigen voorkeuren hoe communicatie binnen het team kan worden verbeterd. Hoe het onderling vertrouwen kan worden vergroot. Hoe een bepaalde leiderschapsstijl net wat meer in balans kan worden gebracht. En zo zijn er nog een aantal thema’s te benoemen waar MBTI voor kan worden ingezet.

MBTI is een geweldig middel om de teamfrustraties zoals Lencioni ze heeft beschreven constructief en concreet aan te pakken.

Vandaag daarom ook met veel plezier een verdiepende trainingsdag gevolgd bij The Myer Briggs Company in Amsterdam. En daarmee weer heel veel inspiratie opgedaan om de volgende teamsessie met veel energie en creativiteit te begeleiden.

Mijn voorkeurstype staat op de afbeelding hierboven met bijbehorende kernwoorden. Volgens mij herken je mij daar wel in 😉