Truus is mooi 50.
Mooi dat ze die leeftijd heeft bereikt. Truus is veel ouder dan dat ze er uitziet. Dat is wel mooi. Ze doet daar dan ook alles voor. Naar de sportschool voor haar spieren. In de sauna om kwaaie stoffen te bestrijden. Vitaminen supplementen als toevoeging aan het toch al gezonde eten. Dagcreme én nachtcreme. Waarschijnlijk af en toe een modderbad. Niet toevallig komt het woord mooi oorspronkelijk van modder. Het zorgvuldig reinigen van de huid vóór het slapen gaan. 
En ik kan u vertellen dat dat een bijzonder ritueel is. Maar het resultaat is er dan ook naar. 
Truus ziet er heel mooi uit.
Ik zal niet alle gekke eigenaardigheden vertellen van Truus. Dat zou mooi worden en lang duren. En ik zal ook niet alle prachtige mooie dingen die ik van haar vind opnoemen. Dat duurt nog langer. 

Maar Truus is wel nadrukkelijk bezig met mooi en mooier. Het is eigenlijk nooit mooi genoeg. 

Ze is dan ook de ultieme perfectionist. Dat blijkt ook uit de manier waarop ze haar opleiding tot schoonheidsspecialiste volgt. 
Ieder ander zou zeggen bij het halen van een 6: mooi zat! 
Of bij het halen van een 8: mooi zo, goed gedaan. Nee, Truus niet. Truus baalt als een stekker bij een 9. Dat had toch mooi een tien moeten zijn. Truus, het is wel eens mooi genoeg.
Truus, een mooie naam ook trouwens, hoewel daar verschillend over wordt gedacht. Er is zelfs een jongeman in Wognum die Truus altijd begroet met de woorden “hallo vrouw met de verkeerde naam”. Alsof Truussen niet mooi mogen zijn.
Alleen al om het feit dat de moeder van Truus ook Truus heette is het naam om trots op te zijn. Maar er is meer. Truus komt van Geertrudis. En die naam betekent: “zij die met de speer vertrouwd is”. Ik kan u uit betrouwbare bron melden dat dat klopt……
17 maart was het 25 jaar geleden dat wij voor het eerst zoende. 25 jaar geleden. Dus nu meer dan de helft van ons leven samen. 17 maart was dus al een bijzondere dag. Maar wat ik niet wist tot vandaag, is dat 17 maart de jaarlijkse feestdag ter ere van de Heilige Geertrudis. Toeval bestaat niet. Vanwege die zoen en de verkeringstijd die er op volgde stond er toen in het clubblad van Wognum Nicols, waar ik penningmeester van was, te lezen:
Onze penningmeester heeft verkering met Truus. Deze mooie naam wordt om de een of andere reden altijd geassocieerd met een welliswaar gezellige, maar niet zo intelligente vrouw. Niet zelden dicht men haar ook nog een fors bemeten en altoos schommelend  achterwerk toe, dat zij nog eens accentueert door zich in een bloemetjesjurk te hullen. Uiteraard draagt de ware Truus blokhakken, heeft zij zich een schapehaar permanentje
aangemeten en vervoert zij in haar veel te grote tasje een macht aan pepernuntjes, zakdoekjes en eau de cologne. Kortom: Tante Truus dus. Volgens nijn mening voldoet Martins Truus niet aan dit ideaalbeeld. Toen ik haar voor de eerste keer zag
was ik verwonderd en ik moet toegeven dat ik mij haar heel anders voorgesteld had.
Waarom? wilt u weten…Nou eh … omdat ze Truus heet…..

In de ogen van mijn collega’s zie ik soms dezelfde verwondering. Ik vertel ze dat mijn huidige echtgenote Truus heet en verdenk ze er dan van dat ze ook aan een bloemetjesjurk denken.
Mooi, gewoon Truus. En ook nog eens mooi praktisch. Velen mensen volgen namelijk Truus. In heel veel auto’s heet het navigatiesysteem geen Tom Tom meer, maar Truus. En nog veel meer mensen zijn Truus ieder dag diep dankbaar. Want ook de afwasmachine krijgt in veel huisgezinnen de ere titel Truus. Iets meer respect is wel op zijn plaats.
Truus is mooi 50. Het is te mooi om waar te zijn. Daarom feest. Geen feest samen met Martin. Die ouwe man. Dat zou een mooie boel worden. Truus krijgt haar eigen feest. “Effe mooi an zitte” En een mooi liedje zingen. Wees gerust, dat zal ik zelf niet doen. Hoewel ik het wel zou willen. Maar mooier als jou kan ik het echt niet. Fleur zingt daarom een mooi, lief liedje. Een liedje van Sting in een uitvoering van Eva Cassidy, die we een paar jaar geleden kregen op CD van Piet Meester. 
Dat is dan ook weer mooi.
Truus, geniet er maar van.
Truus, ik vind je mooi.
Je bent gewoon mooi…………50!