De onderste trede van de Lencioni driehoek is vertrouwen. Een driehoek waarmee hij de hierarchie aangeeft van wat er nodig is om tot effectieve en sterke teams te komen. Maar wat is vertrouwen? En wat levert het op als het vertrouwen groter wordt? Van je zelf en van het team.

Iedereen heeft zo zijn eigen ervaringen en interpretaties over wat vertrouwen is. Op de website van de trustedadvisor spreekt men over geloofwaardigheid, betrouwbaarheid, verbinding en zelforientatie. Hoe hoger de eerste drie des te groter het vertrouwen. Maar als onder de streep de zelforientatie steeds groter wordt daalt het vertrouwen met de snelheid van het licht.

Vorige week hoorde ik met een blinddoek om een dame drie kwartier spreken over het thema blind vertrouwen. Deze dame, Eshter Crombag, was op haar elfde in een etmaal volledig blind geworden. Haar indrukwekkende motto is: vertrouwen geven is vertrouwen krijgen. Haar verhaal is te lezen in het boek wat zij daarover heeft geschreven. De titel is natuurlijk, Blind vertrouwen. Aanrader!